Felhasználói eszközök

Eszközök a webhelyen


Az NLP története

Az alábbi leírás nagyobb részben Terrence McClendontól származik. 1) Az egyéb forrásokat külön jelöltem.

Az NLP-t az 1970-es években Richard Bandler és John Grinder fejlesztette ki. Abban az időben Bandler a Kalifornai Santa Cruz Egyetemen tanult információtechnológia szakon, John Grinder pedig nyelvészetet tanított ugyanitt. Grinder és Bandler együtt dolgoztak a kor személyes fejlődéssel foglalkozó “varázslóinak” modellezésén. Egyesítették szaktudásukat azzal a céllal, hogy megtudják, a következő szakemberek milyen módszerekkel érnek el eredményeket saját területükön: Fritz Perls (Gestalt terapeuta), Virginia Satir (családterapeuta) és Dr. Milton Erickson (hipnoterapeuta).

Munkájukat támogatta Gregory Bateson kibernetikus, antropológusok, nyelvészek és társadalomtudósok.2) Együttműködésük során John és Richard több könyvet is írtak együtt, többek között a Structure of Magic I-II, The Patterns of the hypnotic techniques of Milton H Erickson. Ezek a könyvek, amelyek a személyes fejlődés szakértői viselkedésén és nyelvi mintáin alapultak lettek az előfutárai annak, amit később a Neuro-Lingvisztikus Programozás modellje lett.

Az NLP-t nem terápiás, hanem modellezési eszköznek szánták. Sokan keverték össze terápiával, valószínűleg a korai terápiás modellekkel kapcsolatos asszociációk miatt. Valójában azonban, eltérően más terápiás irányzatoktól, az NLP alapja a kiválóság modellezése – egy eredmény, amelyre sokan áhítoznak.

Ki kicsoda az NLP fejlődésében

Az NLP társfejlesztői Richard Bandler és John Grinder egy csoport diákkal dolgozott, akikkel kipróbálták az első NLP technikákat. A csoport 1972-ben kezdett dolgozni és rendszeresen találkozott 4 éven keresztül. A csoport tagjai közül kerültek ki John és Richard első segédjei akik az NLP modelljeit és technikáit terjesztették kisebb-nagyobb konferenciákon és tréningeken az Egyesült Államokban és Kanadában. Ők voltak az első akkreditált NLP-sek.

A kezdeti, kísérleti NLP csoport tagjai

  • Leslie Cameron Bandler: Solutions c. könyv szerzője és az NLP Vol 1 társszerzője
  • Judith Delosier: The Patterns of the Hypnotic Techniques of Milton Erickson, NLP Vol 1 társszerzője
  • Robert Dilts: NLP Vol 1, 2 és sok más könyv társszerzője. Terrence McClendon üzlettársa az 1970-es évek közepén. Az Santa Cruz Ca. NLP Egyetem alapítója.
  • Frank Pucelic, Byron Lewis: Magic Demystified szerzői.
  • David Gordon: Therapeutic Metaphor’ szerzője és Phoenix társszerzője
  • Mary-Beth Anderson: Phoenix társszerzője
  • Terrence McClendon: The Wild Days of NLP 1972 to 1981 szerzője.
  • Paul Carter: Steve Gilligan üzlettársa Milton Erickson munkájának promótálásában.
  • Dr. Steve Gilligan: Milton Erickson követője, szerző.

A fentiek az NLP eredeti úttörői. Természetesen sokan vannak rajtuk kívül, akik kivették részüket az NLP fejlesztéséből és hozzájárultak terjesztéséhez szerte a világon, illetve akik részletesen írtak az NLP alkalmazásáról.


2) NLP Center